سردار شهید مهدی زینالدین؛فرماندهی عملگرا
اگرچه شهید زینالدین سختگیر بود اما بسیار به وضع نیروهایش توجه اشت. مثلا وقتی که غذا میآوردند منتظر میماند که دیگر نیروهایش غذا داشته باشند و بعد خودش سیر بشود…
علی جلال فراهانی مدیر کل پیشین بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان مرکزی که در دوران دفاع مقدس مدتی کوتاه پیک شهید مهدی زینالدین فرمانده لشکر 17 علیابنابیطالب استان قم بوده است در گفتوگو با خبرنگار سرویس «فرهنگحماسه» ایسنا، درباره شاخصههای مدیریتی و فرماندهی شهید زینالدینی میگوید: بارزترین شاخصه فرماندهی شهید زینالدین این بود که پیش از انجام کاری همه جوانب را میسنجید و پس از آن برای انجام طرح یا نقشه مورد نظر اقدام میکرد.: همین شاخصه از او یک فرمانده عملگرا ساخته بود و به همیتن خاطر دستورهایی را که ابلاغ میکرد به خوبی و با نتیجه مثبت به پایان میرسید. علاوه بر این شهید زینالدین حساسیت و سختگیری ویژهای در مورد فرماندهان گردان و محور داشت. منشأ این سختیگیریها نظم، انضباط و دانش نظامی بود چرا که معتقد بود برای دستیابی به پیروزی باید همه ارکان با هم درست کار کنند.
یادم میآید یکی از فرماندهان گردانها برای انجام کاری تصمیم داشت که به مرخصی برود. زمانی که نزد شهید زینالدین آمد با مخالفت او مواجه شد. این فرمانده گردان برای وساطت پیش چند فرمانده دیگر رفت تا نظر شهید زینالدین را برگرداند اما شهید زینالدین مخالفت ورزید. پس از چند هفته شهید زینالدین به این فرمانده مرخصی داد. وقتی که از او پرسیدند چرا آن زمان که خودش درخواست مرخصی کرد به او اجازه ندادید تا برود؟ پاسخ داد که میخواستم فرمانده گردانم را ارزیابی کنم تا ببینم چه مقدار میتواند در شرایط سخت دوام بیاورد و از سوی دیگر خودم نیز تا چه میزان بر تصمیمی که گرفتهام میتوانم بمانم.
شهید زینالدین به بیتالمال حساسیت خاصی داشت و در لشکر به گونهای رفتار میکرد که وسایل بیتالمال درست مصرف شود. یک مصداق ساده این رفتار را میتوان خودکارهایی که در اختیار داشت عنوان کرد چرا که خودکار شخصیاش با خودکاری که مسائل جنگ را مینوشت تفاوت داشت. اگرچه شهید زینالدین سختگیر بود اما بسیار به وضع نیروهایش توجه اشت. مثلا وقتی که غذا میآوردند منتظر میماند که دیگر نیروهایش غذا داشته باشند و بعد خودش سیر بشود.
از دیگر خاطراتم درباره شهید زینالدین این بود که روزی از خط مقدم به عقب بازگشته بود و متوجه شده بود که نگهبان سر پست خوابش برده است. نگهبان را پیدا میکند و از او دلیل خوابش را میپرسد. نگهبان در جواب میگوید که در طول روز با دیگر همرزمانش سنگر درست میکردند و بسیار خسته شده است. شهید زینالدین به او میگوید که برود استراحت کند و بعد نام نگهبان بعدی را میپرسد. چون نگهبانان صبح از خواب بیدار میشوند و متوجه میشوند که کسی برای پست به نگهبانی نرفته است با عجله به محل پشت نگهبانی میروند و متوجه میشوند که خود شهید زینالدین تا صبح بیدار نگهبانی میداده است. چند نفر که او را میشناختند دلیل این کار را جویا میشوند که شهید زینالدین در پاسخ به آنها گفته بود شما روز قبل سنگر ساختید و بیشترتان خسته بودهاید. من چون خسته نبودم به نگهبان گفتم برود تا خودم نگهبانی بدهم.
جلالی فراهانی در پایان درباره شعار «ای فرمانده آزاده آمادهایم، آماده» توضیح داد: روزی به همراه شهید زینالدین به اندیمشک رفتیم. او قرار بود برای نیروها سخنرانی کند. حدود دو ساعت صحبت کرد. محیط بسیار آرام بود بعد از پایان صحبتهایش به دلیل محبوبیتی که میان نیروها داشت، رزمندگان شعار دادند که ای فرمانده آزاده آمادهایم، آماده احساس میکنم که برای نخستین بار در جنگ این شعار را برای شهید زینالدین سردادند.
سایت فاتحان